Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, Gračac
Najznačajniji i najljepši geomorfološki spomenik prirode u Hrvatskoj

U srcu parka prirode Velebit nalaze se Cerovačke špilje, najveći i najznačajniji špiljski sustav u Hrvatskoj. U cilju približavanja ovog prirodnog fenomena široj javnosti osmišljen je projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem“.

Kroz projekt su uređene i same Cerovačke špilje kao temelj projekta. Ono podrazumijeva uređenje cijele posjetiteljske špiljske zone u dužini od 1300 metara, ugradnju nove rasvjete prilagođene zaštiti i očuvanju špilja, rekonstrukciju mostova i ograda te uređenje ulaznih prostora.


Ovim projektom izgrađen je nov, suvremen centar za posjetitelje u čijem je projektiranju, gradnji i opremanju sudjelovao i ACO. Iznimno smo ponosni na činjenicu da smo svojim rješenjima na ovom projektu obuhvatili gotovo cijeli ACO WaterCycle: collect /prihvat i odvodnju, clean / separacija, biološki i kemijski tretman, hold / retencija i protupovratna zaštita te reuse / infiltracija i prepumpavanje.

↑ Linijska odvodnja na projektu riješena je polimerbetonskim Multiline kanalima različite nosivosti te XtraDrain kanalima od polipropilena visoke kvalitete. Za kanale su korištene odabrane Drainlock pokrovne rešetke od lijevanog željeza ili mrežaste Q+ rešetke od nehrđajućeg čelika velike upojne sposobnosti za brzu površinsku odvodnju.


Glavna uloga Centra je, kroz edukaciju, podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite. Na oko 1.000 m² svoje mjesto pronašli su interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaji.

Oborinske vode s asfaltiranih površina (pristupnih cesta i parkirališta) se pročišćavaju na separatoru lakih tekućina te se potom, putem infiltracijske građevine ispuštaju u tlo. Upojna građevina volumena 178 m3 je izgrađena od Stormbrixx HD600 blokova. Sanitarno otpadne vode Centra se pročišćavaju u biološkom pročistaču II. stupnja pročišćavanja BIAKTIV P koji osigurava stabilan učinak pročišćavanja bez pojave neugodnih mirisa.

↑ Za linijsku odvodnju na višenamjenskom platou za prodaju i prezentaciju lokalnih proizvoda i suvenira, odabrani su monolitni Monoblock PD kanali u antracit nijansi.

Ugrađene su Areal travne rešetke za ojačanje tla, stabilizaciju šljunka i prirodan izgled površine, a vidljivi su i lijevano željezni poklopci Oleopatora C - separatora lakih tekućina. ↓