Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Trg Poljana, Šibenik

Revitalizacija središnjeg gradskog trga Poljana i izgradnja logističkog centra

U središtu Šibenika, uz prostor srednjovjekovne urbane jezgre, uređen je i rekonstruiran glavni gradski trg Poljana s arheološkim parkom i troetažnom podzemnom garažom / logističkim centrom. Izgradnja trga i logističkog centra dio je projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika“.

Projekt koji je izradio autorski tim iz studija Atelier Minerva - Ivana Tutek, Paula Šimetin, Iva Dubovečak i Izvor Simonović Majcan - privukao je pažnju domaće i svjetske stručne javnosti. Nakon nominacije za najznačajniju europsku nagradu za suvremenu arhitekturu Mies Van den Rohe Award 2022., uslijedila su i najviša nacionalna strukovna priznanja. Poljana je nominirana za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruga hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. godini te je nominirana za godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ iz područja arhitektura i urbanizam, a koju dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija. Poljana je osvojila i nagradu Big SEE Architecture Award, te je nominirana za Grand Prix u kategoriji „Landscape and Urban design“.

ACO rješenja na projektu

Na ovako zahtjevnom objektu bilo je potrebno koristiti različite proizvode iz našeg proizvodnog programa u zavisnosti od tehničkih ograničenja koja su bila zadana.

INFO +

O izvedbi Trga Poljana i suradnji direktora ACO Hrvatske, Siniše Staničića s arhitekticom Ivanom Tutek iz Ateliera Minerva pročitajte u ACO SPECIJALU: posebnom prilogu ACO News-a.

Na glavnoj prometnici uz rub objekta ugrađen je kanal ACO Monoblock RD300 antracit boje djelomično izveden u zakrivljenju kako bi neprekinuto obodno pratio liniju ceste.

Na dijelovima fontane tražena je diskretna odvodnja Multiline V100 kanalima u radijusu sa SlotTop proreznom rešetkom iz nehrđajućeg čelika.


Plitke izvedbe kanala kao rješenje kod malih slojeva ugradnje

Ugradnjom materijala obloge u sam poklopac do posebno diskretnih izvedbi

Na silaznoj rampi podzemne garaže, a zbog malih slojeva ugradnje, korišten je kanal Multiline V150 u plitkoj izvedbi s lijevano željeznom rešetkom. U prostorima garaže ugrađeni su lijevano željezni ACO Spin točkasti slivnici.

Za poklopce revizijskih okana korišten je ACO TopTek Paving koji omogućuje ugradnju završne obloge u poklopac i na taj način se ne ističe na uređenoj površini.


“Ovakva suradnja potpuno se nadovezuje na momentalno aktualnu platformu NEB /New European Bauhaus/ koja promovira interdisciplinarne suradnje umjetnosti, znanosti i tehnologije u svrhu kreiranja inovativnog, fleksibilnog i održivog urbanog ambijenta. Možemo reći da smo u suradnji s ACO-om uspjeli postići optimalna estetska i multi-funkcionalna tehnička rješenja u stvaranju centralnog gradskog prostora."

Ivana Tutek

ACO proizvodi na projektu

Česma 'Faust' ispred ulaza u Gradsku knjižnicu odvodi vodu Multiline kanalicom s Drainlock rešetkom od nehrđajućeg čelika.

Oborinska voda na otvorenom prostoru trga Poljana prikuplja se kanalom Multiline V300 s mrežastom Q+ rešetkom iz nehrđajućeg čelika.