Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Logističko-distributivni centar LIDL, Križ
ACO Qmax u svojoj punoj funkciji na najvećem i najvišem logističko-distributivnom centru u Hrvatskoj

U prvoj polovici 2024. godine Lidl je u Poduzetničkoj zoni Križ otvorio svoj treći logističko-distributivni centar u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najvišem logističko-distributivnom centru u Hrvatskoj visine 23 metra te kapaciteta 39 tisuća paleta, a prostire se na 167.000 m2.

Vrijednost investicije je 120 milijuna eura, što predstavlja najveću investiciju Lidla od dolaska na hrvatsko tržište. Izgrađeno u nešto više od 2 godine, Lidl-ovo skladište izuzetno je energetski učinkovito i slijedi Lidl-ovu politiku održivosti na svim razinama.

Osim što se objekt logističko-distributivnog centra odlikuje impozantnom veličinom, postavlja se kao novi centar podizanja aktivnosti na području Poduzetničke zone jer se očekuje zapošljavanje više od 150 novih djelatnika.


Jasno je da za ovako velik objekt rješavanje odvodnje oborinskih voda predstavlja izazov kako u projektiranju tako i u izvođenju. Projekt Projektiranje oborinske odvodnje prometnica potpisuje tvrtka ATP projektiranje u suradnji s tvrtkom P45.

S obzirom da se osim efikasne odvodnje ovako zahtjevnih površina treba voditi računa i o racionalnom planiranju troškova, odabrano je rješenje koje kanale za linijsku odvodnju promatra kao elemente za prikupljanje oborinskih voda, a istovremeno kao transportni cjevovod prema sustavu pročišćavanja potencijalno zauljenih voda. Kao najbolje rješenje za ovu koncepciju odabrano je korištenje kanala ACO Qmax s lijevano željeznim uljevnim profilima Q-guard velike nosivosti.

Projekt Projektiranje oborinske odvodnje prometnica potpisuje tvrtka ATP projektiranje u suradnji s tvrtkom P45.

Na pozicijama ulaznih rampi u objekt ugrađeni su kanali linijske odvodnje tipa Monoblock RD 200.


Za potrebe odvodnje unutar objekta ugrađeni su TopTek poklopci za biranu oblogu kao i FHD 218 higijenski slivnici te Lipumax separator masnoća.

Kombinacijom kanala istog tipa ali različitih hidrauličkih kapaciteta učinkovitost odvodnje nije dolazila u pitanje. Na području svih prometnih zona ovog objekta ugrađeno je preko 130 m kanala Qmax 350, 700 m kanala Q550 i preko 1200 m kanala Qmax 700. Q Max kanali izrađeni su od PE-HD i ugrađeni kompletno u betonsku oblogu do razine kolnika, što će osigurati trajnost sustava bez obzira na visoki intenzitet prometa teških vozila kao i na eventualnu promjenu stanja asfaltnog kolnika. Korišteni su također i ostali tipski elementi Qmax sustava potrebni za reviziju linija odvodnje kao i izljevni elementi za spoj na separator zauljenih tekućina.