Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Trg Vatroslava Lisinskog, Osijek

Rekonstrukcijom i revitalizacijom središnjeg gradskog trga do kulturnog i turističkog centra regije


Trg Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi rekonstruiran je i uređen u sklopu projekta "Stara pekara" u vrijednosti 66 milijuna kuna od kojih je gotovo 52 milijuna financirala Europska unija. Na površini od 6882 m2 neuređenog parkirališta Osječani su dobili suvremeni prostor za održavanje raznih kulturnih i društvenih manifestacija.

Projektom rekonstrukcije i rehabilitacije trga, što ga je prema idejnom projektu pobjedničkog natječajnog rada arhitektica Šantić i Tomić izveo Tim studio d.o.o., pronašao se odgovor na potrebu za redefiniranjem i oživljavanjem prethodno zanemarene gradske prostorne cjeline, pri čemu suvremeni elementi ostvaruju skladan suodnos s historijskim ambijentom.

ACO rješenja na projektu

Linijska odvodnja na cijeloj površini trga riješena je Qmax visokokapacitivnim kanalima s diskretnim upojnim rasporom na površini.

Ugradnja je izvedena sa ili bez LED rasvjetnih tijela što je u konačnici ostavilo elegantan izgled na popločenoj površini trga.

"Parter trga je velika javna scena, spremna za sve dobronamjernike, različite gradske i kulturne događaje. Njegovo oblikovanje je refleksija zvjezdanog neba, koji, poput vjernog pratitelja, uvijek bdije nad gradom i nama. U noćnoj slici podna točkasta rasvjeta su svjetlucave zvijezde, koje u nepravilnim titrajima stvaraju jedinstven svjetlosni efekt. Linijska rasvjeta ocrtava “bedeme”, a glavna jednostavna, profinjena stup rasvjeta osvjetljava parter." Recner d.o.o.


Zdrava vegetacija i moderan vizualni nastup

Prostor trga je s tri strane okružen drvoredom na kojem smo koristili Wotan zaštitu za drveće - lijevano željeznu rešetku koja štiti korijen drveća te Standard metalnu ogradu koja štiti deblo od mogućih vanjskih mehaničkih oštećenja.

ACO proizvodi na projektu

Pristupni poklopci TopTek Paving idealni su za ovakve pješačke površine jer omogućuju ispunu betonskim opločnicima u punoj visini čime se produljuje vijek ispune, a ujedno su diskretni i sigurni za prelazak pješaka.