Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Pelješki most (2019-2022)

Pelješki most najvažniji je hrvatski infrastrukturni i geostrateški projekt financiran iz fondova Europske unije ukupne vrijednosti oko 420 milijuna eura. Njime će se povezati kopno i Pelješac, a time i jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Most je dio projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu.

Gradnja mosta započeta 2019. godine završena je u drugoj polovici srpnja 2022. godine. Prije postavljanja završne asfaltne obloge izveden je sustav odvodnje koji za sakupljanje površinskih voda koristi ACO HSD 2 mosne slivnike.

Bila je ovo naša prva suradnja s kineskom tvrtkom China Road and Bridge Corporation, te su prvi dojmovi bili i više nego pozitivni. Usprkos tome što je i ACO multikulturalna kompanija koja djeluje u cijelom svijetu, za nas je ovo bilo potpuno novo iskustvo. Za bolji uvid u kineski način komunikacije i poslovanja pobrinulo se tehničko osoblje CRBC-a porijeklom iz naših krajeva uz čiju je pomoć suradnja na projektu funkcionirala odlično. Iako ACO ima iskustva s čeličnim mosnim konstrukcijama, još 2018. godine ugradili smo iste sustave odvodnje i na mostu Trogir Čiovo, sudjelovanje na ovako velikom i važnom projektu posebna nam je čast. Bili smo malobrojni sretnici koji su mogli prošetati mostom u fazi izgradnje i diviti se njegovoj velebnoj lebdećoj pojavi, a pogled s 55 m visine na sve strane Malostonskog zaljeva ostavlja bez daha.

Najveći zahtjev u fazi traženja rješenja i ugovaranja bila je dinamika isporuke jer su elementi trebali biti isporučeni u rekodno kratkom roku, pa se radilo pod velikim pritiskom. Ipak, uspješno smo i pravovremeno isporučili sve potrebne elemente kako ne bi došlo do kašnjenja u dinamici izvođenja ostalih povezanih radova.

ACO rješenja na projektu

Na ukupnu dužinu mosta od 2404 metra ugrađena su 352 komada ACO HSD 2 mosnih slivnika, smješteni s obje strane 21 metar širokog mosta uz rubnjak koji razdvaja kolnu konstrukciju od pješačke zone. Model slivnika ACO HSD 2 je posebno konstruiran za spajanje na masivne čelične mosne konstrukcije, te je njegova glavna karakteristika izuzetno robusno tijelo, izrađeno iz 10 mm debelog čelika. Rešetka koja preuzima svo opterećenje prometa izrađena je iz lijevanog željeza te je sastavljena od prečki visine 55 do čak 85 mm. Stoga je i njegova masa od 56 kg primjerena. ACO slivnik posebne je izvedbe kako bi se mogao spojiti zavarivanjem na čeličnu konstrukciju mosta. Tijelo slivnika je vruće pocinčano radi otpornosti na izuzetno agresivne atmosferske uvjete, a nakon ugradnje tijelo slivnika zajedno s cijelom konstrukcijom mosta dodatno se premazuje posebnim višeslojnim antikorozivnim premazima. Rešetka je napravljena iz lijevanog željeza razreda opterećenja D400 prema HRN EN 124 2:2015.

Galerija fotografija

Ugrađeni ACO proizvodi

- ACO HSD 2 mosni slivnici

 

Izvještaj s objekta