Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Trg Poljana Šibenik

Trg Poljana, Šibenik (2020)

U središtu Šibenika, uz prostor srednjovjekovne urbane jezgre, uređen je i rekonstruiran glavni gradski trg Poljana s arheološkim parkom i troetažnom podzemnom garažom / logističkim centrom. Izgradnja trga i logističkog centra dio je projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.3 milijuna kuna od čega Europska unija iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancira 73.8 milijuna kuna.

Projekt koji je izradio autorski tim iz studija Atelier Minerva - Ivana Tutek, Paula Šimetin, Iva Dubovečak i Izvor Simonović Majcan - privukao je pažnju domaće i svjetske stručne javnosti. Nakon nominacije za najznačajniju europsku nagradu za suvremenu arhitekturu Mies Van den Rohe Award 2022., uslijedila su i najviša nacionalna strukovna priznanja. Poljana je nominirana za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruga hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. godini te je nominirana za godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ iz područja arhitektura i urbanizam, a koju dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija. Poljana je osvojila i nagradu Big SEE Architecture Award, te je nominirana za Grand Prix u kategoriji „Landscape and Urban design“.  

ACO rješenja na objektu

Na ovako zahtjevnom objektu bilo je potrebno koristiti različite proizvode iz našeg proizvodnog programa u zavisnosti od tehničkih ograničenja koja su bila zadana. Na glavnoj prometnici uz rub objekta ugrađen je kanal ACO Monoblock RD300 antracit boje djelomično izveden u zakrivljenju kako bi neprekinuto obodno pratio liniju ceste. 

Na silaznoj rampi podzemne garaže, a zbog malih slojeva ugradnje, korišten je kanal Multiline V150 u plitkoj izvedbi s lijevano željeznom rešetkom. U prostorima garaže ugraženi su lijevano željezni ACO Spin točkasti slivnici. 

Oborinska voda na otvorenom prostoru trga Poljana prikuplja se kanalom Multiline V300 s mrežastom Q+ rešetkom iz nehrđajućeg čelika, a na dijelovima fontane i diskretnom Multiline V100 SlotTop proreznom rešetkom iz nehrđajućeg čelika. 

Za poklopce revizijskih okana korišten je ACO TopTek Paving koji omogućuje ugradnju završne obloge u poklopac i na taj način se ne ističe na uređenoj površini.

ACO SPECIJAL: poseban prilog o Trgu Poljana uz osvrt Ivane Tutek (Atelier Minerva), Maroja Mrduljaša (arhitekt) te razgovor Ivane Tutek i direktora ACO-a Siniše Staničića o izvedbi projekta koristeći posebna custom made i ACO rješenja  

Galerija fotografija

Ugrađeni ACO proizvodi